Hírek

Elérhetőségek

Látnivalók, túraútvonalak, kerékpárutak

Zungó emlékmű

A II. világháború még évekkel véget érése után is áldozatokat szedett Sárisápon. Sokan sebesültek meg a hátramaradt aknák, bombák felrobbanása során. A legszörnyűbb tragédia 1953. június 17-én rázta meg a falut. Az esőzéséktől megáradt patakban - a Zungónál - eltűnt egy kisfiú. A szomorú hírre a falu apraja-nagyja a keresésére sietett. Ekkor robbant fel a II. világháborús akna. A tragédiában kilencen vesztették életüket. 2013-ban, a 60. évfordulóra a Sárisápi Szlovák Önkormányzat a községi önkormányzattal karöltve emlékkövet állíttatott a tragédiában elhunytak emlékére.

Tovább »

'56-os emlékmű

Sárisáp Község Önkormányzata 2011-ben, a templom alatti Milleniumi parkban állította az 1956-os forradalom, valamint az azt követő események során elhunyt áldozatok emlékének.

Tovább »

Séta a Kálváriához és a patakhoz

+2500 méter, legalább egy óra nézelődés

Tovább »

Séta a Szent Imre plébánia templomhoz és a temető öreg sírjaihoz

1500 méter - egy órás séta a dombra

Tovább »

Kálvária

Az 1700-as évek végén épült Kálvária országos hírű, ritkaságnak számító műalkotás. Az elődök hívő lelkülete egy jelentős népi-barokk kálváriát hagyott ránk. A felette elszállt mintegy két évszázad és a háborús sérülések miatt teljes felújításra szorult, amely 2001 januárjától 2003 októberéig tartott.

Tovább »

Emlékház

Az Emlékház a 19. századi családok életét mutatja be az idelátogatók számára. A lakosság nagyobb része földművelésből élt, emellett a férfiak bányákban dolgoztak. A lakóház három helyiségből áll (első szoba, pitvar, hátsó szoba), és az itteni szokás szerint az oldalán „gang” is található. A berendezés a 19. század második felétől az 1930–1940-es évekig terjedő időszak lakáskultúráját idézi.

Tovább »

Nepomuki Szent János szobra

Nepomuki Szent János szobra a legidősebb lakók visszaemlékezései szerint is „mindig ott volt”. Az Arany János utca sarkán, egy magánkertben álló alkotás barokk jegyeket hordoz magán. Felújítása, és a közterülethez közelebbi áthelyezése 1999-ben történt. meg.

Tovább »

Olvasó bányász

Évtizedek óta őrzi a művelődési házat egy kétszeres életnagyságú férfi szobor. A bányászemlékművet 1966-ban Vasas Károly szobrászművész készítette.

Tovább »
emlekmubanyasz

Bányász emlékmű

Az alkotást a település művelődési háza előtt áll. A hetvenkilenc hősi halált halt sárisápi bányászok emlékművét a Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Sárisáp Község Önkormányzata állíttatta, 1995. december 2-án. 

Tovább »

Első világháborús emlékmű

Az első világháborúban elhunytaknak emléket állító emlékművet József főherceg avatta fel 1942. november 22-én. Ez volt az első olyan hősi emlékmű, amelyen a törvény értelmében, a hősi halált halt kormányzóhelyettes Horthy István nevét is feltüntették.

Tovább »