Hírek

Elérhetőségek

Látnivalók, túraútvonalak, kerékpárutak

Szekérsír

Sárisápi szekérsír

Váratlan eredményt hozott 2012-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem frissen alakult régés

Tovább »
Emlékoszlop

Emlékoszlop őrzi Szűz Mária képét

A falu határában, egy régi földút mellett, fülkés képoszlop őrzi Szűz Mária képét. A kőből készült, hasáb alakú szakrális kisemlék állításának ideje nem ismert, a második világháború lövésnyomait magán viselte. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Tovább »
hód

MegHÓDították a patakot

Az eurázsiai hód (Castor fiber), Eur

Tovább »

Zungó emlékmű

A II. világháború még évekkel véget érése után is áldozatokat szedett Sárisápon. Sokan sebesültek meg a hátramaradt aknák, bombák felrobbanása során. A legszörnyűbb tragédia 1953. június 17-én rázta meg a falut. Az esőzéséktől megáradt patakban - a Zungónál - eltűnt egy kisfiú. A szomorú hírre a falu apraja-nagyja a keresésére sietett. Ekkor robbant fel a II. világháborús akna. A tragédiában kilencen vesztették életüket. 2013-ban, a 60. évfordulóra a Sárisápi Szlovák Önkormányzat a községi önkormányzattal karöltve emlékkövet állíttatott a tragédiában elhunytak emlékére.

Tovább »

'56-os emlékmű

Sárisáp Község Önkormányzata 2011-ben, a templom alatti Milleniumi parkban állította az 1956-os forradalom, valamint az azt követő események során elhunyt áldozatok emlékének.

Tovább »

Séta a Kálváriához és a patakhoz

+2500 méter, legalább egy óra nézelődés

Tovább »

Séta a Szent Imre plébánia templomhoz és a temető öreg sírjaihoz

1500 méter - egy órás séta a dombra

Tovább »

Kálvária

Az 1700-as évek végén épült Kálvária országos hírű, ritkaságnak számító műalkotás. Az elődök hívő lelkülete egy jelentős népi-barokk kálváriát hagyott ránk. A felette elszállt mintegy két évszázad és a háborús sérülések miatt teljes felújításra szorult, amely 2001 januárjától 2003 októberéig tartott.

Tovább »

Emlékház

Az Emlékház a 19. századi családok életét mutatja be az idelátogatók számára. A lakosság nagyobb része földművelésből élt, emellett a férfiak bányákban dolgoztak. A lakóház három helyiségből áll (első szoba, pitvar, hátsó szoba), és az itteni szokás szerint az oldalán „gang” is található. A berendezés a 19. század második felétől az 1930–1940-es évekig terjedő időszak lakáskultúráját idézi.

Tovább »

Nepomuki Szent János szobra

Nepomuki Szent János szobra a legidősebb lakók visszaemlékezései szerint is „mindig ott volt”. Az Arany János utca sarkán, egy magánkertben álló alkotás barokk jegyeket hordoz magán. Felújítása, és a közterülethez közelebbi áthelyezése 1999-ben történt. meg.

Tovább »