Hírek

Elérhetőségek

Emlékoszlop őrzi Szűz Mária képét

A falu határában, egy régi földút mellett, fülkés képoszlop őrzi Szűz Mária képét. A kőből készült, hasáb alakú szakrális kisemlék állításának ideje nem ismert, a második világháború lövésnyomait magán viselte. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Útmenti keresztek - 2021 című pályázatának keretében a Sárisápi Szlovák Önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyert a kisemlékmű restaurálására.

A fehérre meszelt emlékhely a visszaemlékezések szerint egy mezőgazdasági munkák során történt tragédiának állít emléket. Búzaszenteléskor, azaz Szent Márk napján a templomból a hívők búzaszentelő körmenete vonult az emlékhelyhez. A körülötte kihajtott friss búzából mindenki tépett egy marékra valót, amelyet megáldottak, és hazavéve a tyúkoknak dobtak, hogy bő legyen a tojás áldás, valamint a megszentelt búzának gyógyító erőt is tulajdonítottak.

A szántóföld szélén álló, fülkés képoszlop egyetlen homokkő tömbből faragott, hasáb alakú emlék. Falai fehérre meszeltek, teteje lekerekített. Az oszlop felső harmadában található fülke faragással kiemelt, vasráccsal védett üveglap mögött őrizte Szűz Mária képét, amelyet Kákonyi Mária szobrászművész Mária kis Jézussal című domborművére cseréltünk.

A falu lakott területétől ötszáz méterre található, turisztikai és mezőgazdasági céllal egyaránt használt, forgalmas földút mentén. Egyre több turista fedezi fel a Sárisápot ölelő dombokat, hegyeket, így fontos szakrális emlékként, felújított állapotában üdvözli ezentúl az arra járó turistát is.