Hírek

Elérhetőségek

Virágok közt...30 éve Sárisápon

Ősszel lesz harminc esztendeje, hogy megkezdte működését településünkön is a tokodi Szabó család vállalkozása. Egy korábbi, már működő virágüzlet üzemeltetését vették át a Bukszi kocsma szomszédságában, a volt cipőbolt helyén. A virágbolt elmúlt 30 évéről az üzletet azóta vezető Szabó Renivel beszélgettünk.

Egy embernek 30 évre visszaemlékezni nem könnyű dolog, hogyan nézel vissza a kezdetekre?

Valamikor 1991 nyarán az akkori virágboltot működtető Sasvári házaspár megkeresésére szüleim különösebb gondolkodás nélkül, szinte egyik hétről a másikra átvették az üzlet vezetését. Bátorságuk nem volt meglepő, hiszen már évtizedek óta Tokodon elismert virágosok voltak. Én abban az évben kezdtem meg gimnáziumi tanulmányaimat, de lelkes és aktív támogatója voltam a vállalkozásnak.

Ha jól értem, beszélgetésünk már nem az akkori üzletben zajlik, mikor és hogyan történt a költözés?

Az ingatlan tulajdonosváltása miatt szüleim válaszút elé kerültek. Édesanyám nagyon rövid idő alatt megszerette a sárisápi vásárlói közösséget, és úgy gondolom, hogy ez viszont is így volt, mindenképpen folytatni szerette volna a megkezdett tevékenységet. Elkeseredettségében, a jószomszédi kapcsolatokat kihasználva kerültünk a Bulfán család épületébe. Gyors átalakítást követően szinte zavartalanul tudtuk folytatni a kiszolgálást.

Mikortól lettél te a főszereplő?

95-ben tanulmányaimat befejezve vettem át az üzlet vezetését, s mivel tapasztalataim voltak, ezt kihasználva szüleim bedobtak a mélyvízbe.

Hogyan fogadtak téged fiatal üzletvezetőként a helyiek?

Már gimnáziumi éveim alatta a hétvégéket a sárisápi üzletben töltöttem anyukám mellett, így már nem voltam ismeretlen a vevőkörnek. Ezek alatt az évek alatt anyukám már szívesen bízta rám a menyasszonyi csokrok kötését.

Emlékszel még, hogy kinek kötötted az első menyasszonyi csokrot?

Ha jól emlékszem Lovasi Annának, őt Borsos Marika és Kurinyecz Csilla követte

„Új seprű jól seper…” Hogy érzed, hogyan alakult ki kapcsolatod a helyiekkel?

Amikor átvettem az üzlet vezetését, új arculattal láttam el a virágboltot. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy rövid időn belül jó kapcsolatokat alakítottam ki a helyi fiatalsággal, nem megfeledkezve a régi, idősebb vevőinkről sem. Az eltelt évek során maradandó, tartós barátságokat is szereztem. Egyes barátságaim keresztszülőségig is eljutottak.

Tudjuk, hogy a ti szakmátok rendkívül szezonális, a működés során hogyan tudtál megbirkózni ezekkel a problémákkal?

Ez a probléma már anyu idejében is fennállt, első segítője TSZ-es munkatársa, Király Ani volt, nagyobb munkáknál Bíberné Bözsi is besegített. Egy anyák napi hajtás alkalmával csöppent bele a munkába Mázsi Kriszti barátnőm, akivel megkezdtem a segítők fiatalítását. A segítők újabb barátságokat vonzottak be a csapatba, így került közénk Huber Kriszta is. Az akkor kialakult csapatra a mai napig bármikor, minden körülmények között önzetlenül számíthatok, amit ezúton is szeretnék megköszönni nekik.

Hogyan tudod követni a rendkívül gyorsan változó divatirányzatok és trendek alakulását?

Rendszeresen részt veszek workshopokon és az internet világa is sok új információhoz juttat. Nem utolsó sorban említeném meg a virágkötő szakma összetartozását, nagyon jó kapcsolatokat ápolok az ország különböző pontjain élő virágkötőkkel, akikkel szívesen eszmecserélünk a piacon. Szerencsés vagyok, mert a vevőim is naprakészek az új irányzatokban, így motiválva vagyok, kihívások elé állítanak, hogy kiszolgáljam az igényeiket.

Te, aki legrégebb óta vagy Sárisápon ebben a szakmában, milyen kapcsolatot ápolsz az azóta nyílt virágüzletek tulajdonosaival?

Szakmai féltékenységet soha nem éreztem, úgy gondolom, hogy jó a kapcsolatom mindkettőjükkel, készséggel állunk egymás segítségére.

Tokodiként mire vagy büszke, amit Sárisápért teszel?

Örömmel tölt el, hogy a kezdetektől fogva számítottak rám a terménykiállítás dekorálásánál, illetve a falu betlehemének díszítésében is.

Mit köszönhetsz a Sárisápon eltöltött 30 évnek?

A legfontosabbal kezdeném: 17 éve a virágüzletben nyitott rám életem párja, akivel egy gyermekünk született, ő idén kezdi meg középiskolai tanulmányait. Hálás vagyok azért a sok szép pillanatért, amit a sárisápiak okoznak nekem. Boldog vagyok, hogy örömükben és bánatukban mindig barátként számíthatnak rám. Mindig emlékezni fogok az öröm és bánat könnyeire, amit megosztanak velem.

Bízom benne, hogy még legalább 30 évig tudom a sárisápi és környékbeli lakosok ünnepnapjait, örömét, bánatát a kezem munkájával szebbé, meghatóvá tenni. Családom nevében is köszönöm az itt eltöltött három évtizedet!

 

Az interjút készítette: K.T.