Hírek

Elérhetőségek

Gondosóra – biztonságban az idős családtagok

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

A Gondosóra program, egy 0–24 órás Diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén: nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

A Gondosóra program lehetővé teszi a 65 év feletti, saját otthonában élő, magyar állampolgárok biztonságát és szeretteinkről való gondoskodást a közvetlen környezet – szükség esetén a formális szociális ellátórendszer – bevonásával, hozzájárulva a készenléti szervek tehermentesítéséhez is.

A szolgáltatással segítjük a generációk közötti szakadékok áthidalását, a törődésen keresztül a mélyebb emberi kapcsolatok kialakítását.

Az elmúlt évszázadokban a családok életében magától értetődő volt a fizikai közelség, a több generáció együttélése. A közös, nagyobb háztartások egyfajta biztonságot nyújtottak, hiszen a családtagok egyszerűen és gyorsan tudtak gondoskodni egymásról. Az idők során ez megváltozott, szétszóródtak a családok, ezáltal nehezebbé vált a távol élő idős hozzátartozókról, ismerősökről való gondoskodás. Az ő támogatásuk fontos és felelősségteljes feladat, amelyet hozzá kell igazítani a megváltozott körülményekhez és a technológia fejlődéséhez.

A Gondosórával a magyar kormány olyan digitális megoldást nyújt a családoknak, közösségeknek, amelynek segítségével a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, ha a családtagok, ismerősök fizikálisan épp távol vannak egymástól.

A program kizárólag magyar nyelven vehető igénybe, a regisztráció, a szolgáltatás és a diszpécserek segítségnyújtása is magyar nyelven történik.

A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása. Ám sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre. A Gondosóra program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik.

Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen általuk és a programnak köszönhetően a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása és a segítségnyújtás bentlakásos ellátás igénybevétele nélkül is megvalósul.

A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécserszolgáltatás kapcsolódik. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű jelzőeszköz segítségével kapcsolatba léphessenek a Diszpécserközponttal, ahol szakképzett munkatársak próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Amennyiben a diszpécserek – lehetőség szerint a Gondosórán keresztül jelzést leadó ügyféllel egyetértésben – úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki ezután közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémára.

A programba alanyi jogon, díjmentesen jelentkezhet minden otthonában élő, 65. életévét betöltött személy. A programba a regisztrációs gomb alatti űrlap kitöltésével tud jelentkezni, az eszközök kézbesítése az űrlap feldolgozását követően folyamatosan történik.

A regisztrációs űrlap kitöltését elvégezheti a szolgáltatás igénybevételére jogosult személy (65. életévét betöltött magyar állampolgár) és az igénybevételre jogosult személy megbízásából bárki.

A készülék használatba vételéhez javasolt olyan segítő családtag vagy ismerős regisztrálása, akiket az esetleges riasztás során a Diszpécserközpont értesíteni tud.

A regisztrációt követően a megadott adatokat a személyi- és lakcímnyilvántartóban lévő adatokkal egyeztetjük. Amennyiben eltérés mutatkozik, munkatársunk felveszi a kapcsolatot a regisztrálóval az adatok pontosítása érdekében. A sikeres regisztráció feltétele az adatok megegyezése, amelynek megléte esetén az adatok átkerülnek a Szolgáltatóhoz. Ezt követően három hónapon belül kerül sor a kézbesítésre, amelyről a kiszállítás előtt a futárszolgálat fog értesítést küldeni.

A készülék rendszeres töltésén és viselésén kívül a továbbiakban semmi másra nincs szükség, hogy a program aktív tagja maradjon.

Regisztráció: www.gondosora.hu oldalon keresztül. Segítség kérhető a Sárisápi Polgármesteri Hivatal titkárságán. Tel.: 06 33 518 310